top of page

Domov > Informacije > Trdni delci in zdravje

Zdravju škodljivi trdni delci mikronske velikosti.

 

Delci, ki lahko lebdijo v zraku so velikosti do približno 35 mikronov, zato jih pri dihanju lahko tudi vdihnemo. Manjša kot je velikost teh delcev bolj so problematični za zdravje ljudi. Delci velikosti nad 10 mikronov praviloma ostajajo v zgornjih dihalnih poteh (nos, sapnik itd.), delci manjši od 10 mikronov (PM10) pa potujejo v pljuča (bronhije), pod 2.5 mikrona (PM2.5) pa pridejo celo v pljučne mehurčke.

 

Delci v človeškem telesu povečujejo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja. Predvsem so tukaj ogroženi otroci, nosečnice, starejši, bolniki z obstoječimi boleznimi dihalnih poti ter aktivni ljudje, ki se gibljejo na prostem. V primeru vezanih težkih kovin ali učinek kislin na mikro-delec je nevarnost za zdravje ljudi tako še večja.

Reprezentativni primer trdnega delca mikronske velikoste. Posneto z vrstičnim mikroskopom pri 12934x povečavi. (vir: www.feinstaub.at

Velikosti trdnih delcev v korelaciji s prehajanjem le teh v človeško telo. (vir: www.siol.net

V primeru najmanjših nano-delcev, ki preko pljučnih mehurčkov prehajajo celo v kri pa negativno vplivajo tudi na srce in krvno-žilni obtok. V krvno-žilnem obtoku pospešujejo nastajanje kronične bolezni ateroskleroze ter strjevanja krvi v jetrih, imajo negativne vplive na možganske funkcije, kar vodi v povišan krvni tlak ter večjo verjetnost tako za možgansko kot srčno kap. 

bottom of page